Stress, stress, stress
– koppla av och sov mer

Den vanligaste orsaken till sömnproblem är stress. När du är stressad ställer hela nervsystemet in sig på vakenhet. Du får svårt att varva ner och somna. Stress kan också göra sömnen ytligare och du kan vakna tidigt på morgontimmarna. Då är det också vanligt att du har svårt att somna om.

Att uppleva stress är en del av livet. Alla blir stressade någon gång. Det händer i situationer som kräver något extra och kroppen brukar få extra kraft och energi. Men om stressen pågår länge kan kroppen ta skada. Därför är det viktigt med återhämtning och vila. Det finns många saker du kan göra för att motverka stress.

Är du stressad och dessutom ska resa långt, över flera tidszoner, i jobb eller på semester, kan det förvärra din jetlag och det kan bli svårt att hitta balansen, koppla av och att sova.

VÄLDIGT STRESSAD? DU BEHÖVER SOVA!

Det kan vara lättare sagt än gjort att sova ordentligt, men försök. Du behöver sömnen för att din kropp och hjärna ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. De flesta behöver sova sju timmar per natt. Många behöver mer sömn än så medan en del klarar sig bra med mindre. Att försöka hinna med mer genom att sova mindre är ingen bra idé.

Om du inte är utsövd förlorar du snabbt effektivitet och energi. Arbetet, studier eller annat tar då längre tid istället för att nå bra resultat på ett effektivt sätt. Sover du för lite natt efter natt kommer du så småningom inte att må bra. Om du har svårt att somna och vaknar lätt under natten, kan det vara bra att du lär dig olika sätt att slappna av. Regelbundna sovtider, att komma i säng i tid, att ha ett svalt och mörkt sovrum är några bra grunder för att underlätta en god sömn.

Läs mer om hur du kan sova bättre nedan eller på Vårdguiden här ›››

Några praktiska råd vid stress

Om arbetet stressar
Be om hjälp om du känner dig stressad på jobbet. Tempot i arbetslivet är ofta högt idag och många upplever en stark press på jobbet. Om du har ett arbete som tar energi och kraft utan att ge tillräckligt mycket tillbaka, kan det vara bra att försöka förändra situationen.

Alla har olika möjligheter. En del kan styra över hur arbetsdagarna ska se ut, medan andra inte alls kan påverka sina villkor på arbetet. Om du inte på egen hand kan förändra situationen kan det vara bra att tillsammans med din arbetsledare försöka hitta ett arbetssätt som gör att du blir mindre stressad. Du kan också försöka prata med dina arbetskamrater om vad som går att göra för att förbättra arbetsmiljön.

Om privatlivet stressar
Fundera över vilka krav som är rimliga att ställa på dig själv. Vad kan du göra för att börja lösa problemen? Det finns många olika saker i privatlivet som kan stressa oss. Dålig ekonomi, skilsmässa och arbetslöshet är saker som stressar de allra flesta som upplever det.

Många kan också oroa sig för relationen till sin partner, eller bli stressade av att de själva och familjen har så många inbokade aktiviteter. Så länge du trivs och mår bra är det inte något dåligt att vara aktiv. Men om du känner att balansen håller på att tippa över i för mycket stress, tidsbrist och oro och för lite återhämtning kan det vara dags att fundera lite. Tänk på att även brist på aktivitet kan orsaka stress. Vad går att göra åt det?

Öva på att säga nej
Behöver du öva på att säga nej? Den som lätt tar på sig fler uppgifter eller ofta ställer upp för att hjälpa andra, utan att tänka på vad det innebär för en själv, kan behöva öva på att svara när någon ber om något. Ett sätt är att be att få vänta med ett svar när man blir tillfrågad om olika saker. I stället kan man be att få tänka över saken och lämna besked senare. Då finns det en chans att fundera över om det är en bra idé eller inte, om viljan finns eller inte. Det går att säga nej på ett vänligt sätt.

Stäng av datorn och lägg undan mobilen
Att ständigt vara nåbar och uppkopplad på olika sociala medier kan också vara en källa till stress. Då kan det vara bra att tillåta sig att inte alltid ha mobilen på eller med, eller att stänga av datorn ibland.

Skriv lista på det som stressar
Skriv en lista på situationer eller saker som stressar dig. Många som är stressade upplever att tankarna bara snurrar i huvudet och att det är svårt att få grepp om vad det är man mår dåligt av. Ett sätt att få mer överblick kan vara att sätta sig och skriva en lista på det som stressar. Genom att samla tankarna, fundera och sätta ord på vad du känner och tänker blir det också mer tydligt vad det är som känns jobbigt. Då blir det också lättare att försöka hitta sätt att undvika stressen eller lösa problemet.

Ta hand om kroppen
För att lättare kunna skydda dig mot stress är det viktigt att ta hand om dig själv och din hälsa. Det finns många olika sätt för dig att ta hand om din kropp. Varierad och hälsosam mat, gärna med mycket grönsaker och frukt, gör att du får i dig alla näringsämnen som behövs för att klara ett aktivt liv. Det är också bra att äta ordentliga måltider på så regelbundna tider som möjligt. Börja dagen med en ordentlig frukost.

Om du rör på dig och håller dig i form blir du starkare och orkar mer, både fysiskt och psykiskt. Den som har en bra kondition blir mindre känslig för stress. Fysisk aktivitet stärker det egna försvaret mot stress, eftersom en tränad kropp ”tål” en stressreaktion med hjärtklappning och höjt blodtryck bättre än en otränad kropp. Det beror på att man tränar systemet ”på riktigt”, exempelvis under en joggingrunda eller ett jympapass.

Rör på dig
Din motståndskraft mot stress ökar rejält om du rör på dig minst en halvtimme om dagen. Tiden kan delas upp i två gånger en kvart om det passar bättre.

När du är stressad är det lätt att välja bort fysiska aktiviteter för att spara tid, men det är just under påfrestande perioder som det är extra bra att ta hand om kroppen och röra på sig så mycket som möjligt.

Det är också viktigt att minska tiden för stillasittande om du har ett stillasittande arbete, sitter och studerar eller lever ett stillsamt liv. Du kan till exempel ta en bensträckare en gång i timmen.

Försök att få fysisk aktivitet eller rörelse att bli en del av vardagen. Det kan handla om enkla saker som att gå eller cykla till jobbet, eller att gå av bussen eller parkera bilen en bit från arbetet och promenera den sista biten. Du kan också försöka ta för vana att ta trapporna i stället för hissen, det kan ge många tillfällen till extra motion och allt räknas.

Alkohol kan göra dig mer känslig för stress
Ta det lugnt med alkohol. Om du känner dig trött och spänd kan det vara frestande att dricka alkohol för att lättare kunna koppla av. Alkohol kan verka avslappnande tillfälligt, men kan tvärtom göra att du blir mer känslig för stress. Om du märker att du behöver dricka alkohol för att slappna av kan du vinna på att fundera lite över andra alternativ. Kanske kan du hitta något bättre och mer effektivt sätt att slappna av på? Kontakta en vårdcentral om du vill ha hjälp. Har du en arbetsgivare som är ansluten till företagshälsovården går det ofta att få hjälp där.

Koppla av på ditt sätt
Försök att hitta ditt eget sätt att koppla av och känna lugn och ro. Det som fungerar för en person kanske inte alls passar en annan. Försök att avsätta tid för det du njuter av att göra, som gör dig glad. Här är några förslag:

Avslappningsövning. Att lära sig att slappna av är ofta ett bra sätt att hejda tankar som snurrar och stilla stressreaktion i kroppen.

Fritidsaktivitet, som till exempel att läsa, lyssna på musik, trädgårdsarbete, sjunga eller spela spel. Fysisk aktivitet, eller rörelse, är ett effektivt sätt att dämpa oroande tankar och samtidigt blir kroppen mer motståndskraftig mot stress på längre sikt. Gym, bollspel, dans? Att vara i naturen, eller promenera, är lugnande för många.

Att få massage brukar lugna.

Att umgås med personer du gillar kan göra att det är lättare att varva ner.

Träna på beteende som lugnar
Den som är stressad har ofta bråttom att hinna med allt och ökar därför tempot. Snart kan det vara tempot som stressar mest. Då kan det minska stressen att försöka göra saker långsammare igen. Här är några förslag:

Försök att gå, tala och äta sakta, särskilt de gånger det inte finns någon direkt anledning att jäkta. Sitt kanske kvar vid matbordet en stund efter måltiden. Tala långsammare och med lägre röst. Ställ dig i en lång kö och tänk att det får ta den tid det tar, det hänger på andra. Lär dig någon form av avslappningsövning eller andningspaus, använd den att bryta av med när du känner att du stressar upp dig.

Mindfulness
Det handlar om att leva i större medvetenhet om sig själv och det som finns just i denna stund, i nuet. När du är stressad är det är lätt att tankarna drar iväg och fastnar i planerande eller i oro inför framtiden. Eller i grubbel över något som redan hänt. Då kan det hjälpa att försöka träna upp sin förmåga att släppa taget om tankarna och i stället medvetet styra uppmärksamheten till det som sker just nu.

Håll i kontakterna
När livet känns krävande kan man behöva mycket tid för sig själv och ibland orkar man helt enkelt inte umgås med någon. Men även om det känns jobbigt är det bra att inte helt tappa kontakten med släkt, vänner och bekanta. Att känna stöd och samhörighet med andra är viktigt, om och när man har den möjligheten. Det är bara bra om omgivningen får veta att man mår dåligt av stress, då är det lättare att förstå. Ibland behöver man inte träffas, utan det kan räcka med att ringa och prata en stund. För en del kan gemenskap i föreningar, församlingar eller i nätforum vara en möjlighet till stöd och samvaro med andra.

Läs mer vad som orsakar stress, och hur det påverkar din kropp. Fler tips på Vårdguiden.se

LÄS MER ›››