Allt om jetlag och hur
du kan lindra symtom

Om jetlag

Om du reser över flera tidszoner kan din dygnsrytm hamna i obalans med den lokala tiden. Då får du så kallad jetlag. Symtomen är ofta att du får sömnrubbningar, känner dig trött eller blir överaktiv. Du kan också känna hunger och behöva gå på toaletten vid ”fel” tid på dygnet. Din prestationsförmåga kan minska under omställningstiden. Det handlar ofta om tre, fyra dygn om du har rest till exempelvis USA:s östkust. Melatan används högst i fyra dagar.

Om du ska vara bortrest i färre än tre dagar är det bra om du kan hålla fast vid dygnsrytmen som gäller på hemmaplan. Det kan du göra genom att undvika starkt ljus under den tid av dygnet som du vanligtvis sover. Ska du vara borta längre tid än tre dagar bör du så fort som möjligt försöka leva efter den dygnsrytm som gäller på den plats du har rest till. Det kan gå snabbare att anpassa dig om du håller dig vaken när det är ljust och äter och umgås på tider som stämmer med den nya dygnsrytmen.

Om du tar Melatan på resmålet mellan kl. 22.00 och midnatt, efter en flygning över flera tidszoner, kan sömnstörningar, mental ineffektivitet och dagtrötthet lindras. Melatan kan återställa den störda dygnsrytmen, främjar din sömn och lindrar andra störningar som orsakas av jetlag. Fördelen bli större ju fler tidszoner du korsar och när flygresan går österut.

Så här tar du Melatan

Den rekommenderade dosen är en tablett på 3 mg per dag vid läggdags lokal tid. Behandlingen ska börja på dagen för ankomsten till destinationen och användas i högst fyra dagar. I annat fall kontakta läkare om symtomen inte blir lindrigare eller om de förvärras.

Tidpunkten för intagandet av melatonin är viktig. Dosen ska ALLTID tas vid läggdags lokal tid. Detta läkemedel ska inte tas samtidigt som du äter mat. Intag av mat rekommenderas inte 2 timmar före eller 2 timmar efter planerat intag av melatonin. Tabletterna ska sväljas med ett glas vatten.

Vad händer i kroppen vid jetlag?

De vanligaste symtomen på jetlag beror på att kroppens dygnsrytm rubbas på grund av att den naturliga utsöndringen av melatonin störs av den snabba förändringen av miljön, förändrade signaler från ljus och mörker etc. Din biologiska klocka blir desorienterad, men den kan ställas rätt med Melatan.

Melatan verkar på melatoninreceptorerna i kroppens biologiska klocka och har visat sig vara mycket effektivt för att behandla de olika symtom som jetlag ger.

När Melatan tas på resmålet mellan kl. 22.00 och midnatt, efter en flygning över flera tidszoner, kan sömnstörningar, mental ineffektivitet och dagtrötthet korrigeras. Melatan återställer störd dygnsrytm, främjar din sömn och lindrar andra störningar som orsakas av jetlag. Fördelen bli större ju fler tidszoner du korsar och när flygresan går österut.

Vare sig du reser i jobbet eller privat är det förstås viktigt att vara så pigg, alert och fräsch som möjligt direkt när du landar på din destination. Då är du redo för att prestera effektivt eller att vara vaken för nya upplevelser. Melatan hjälper dig med just det.

Några symtom som orsakas av jetlag

Huvudvärk, olustkänslor, ökad aptit

Det fysiska följderna av jetlag kommer snabbt och påverkar ditt välbefinnande och funktionsförmåga omgående.

LÄS MER OM MELATAN ›››

Dagtrötthet, koncentrationssvårigheter,
nedsatt beslutsförmåga

En förskjutning av dygnsrytmen orsakad av jetlag ger försämrad sömn som i sin tur leder till trötthet, försämrad koncentrationsförmåga och försämrad förmåga att fatta beslut. Något att särskilt tänka på om man ska köra bil eller arbeta på ankomstorten.

LÄS MER OM MELATAN ›››

Några enkla knep för att lindra jetlag

1. Sov västerut – var vaken österut

Om du ska resa västerut, försök att boka ett flyg som landar på destinationen på kvällen. Då kan du sova gott direkt och vakna utvilad nästa dag, och slippa känna av den långa resan. Däremot blir det lite knepigare om du flyger österut och reser mot tiden. Det kan till och med bli så att du landar samma tid som du lyfte. Det finns dock bra knep att lura jetlag. Om du inte har några problem med att sova på planet är det smart att boka ett flyg så att du landar på morgonen. Du vaknar utvilad och är redo för nya upptäckter eller jobb på resmålet. Men många har svårt att sova bra på flygresor. Då bokar du en resa så att du landar på kvällen.

2. Förbered dig mentalt

Det är större risk att du drabbas av jetlag om det är viktigt för dig med fasta rutiner för när du sover och äter. Om du är flexibel blir det enklare. Hur det än är för dig är det viktigt att du förbereder dig mentalt för tidsomställningen. Våra mentala krafter är starka och det går att påverka kroppen både negativt och positivt genom tanken. Om du förbereder dig mentalt på att byta tidszon minskar risken för att du drabbas av jetlag.

3. Var utvilad

Många har olika knep för att inte sova innan resan utan istället kunna sova på planet. Det är dock ingen bra taktik, enligt experter. Det är bättre att sova så bra som möjligt innan resan. Då är du bättre rustad för att handskas med tidsomställningen.

4. Upp och rör på dig

Det är lätt att det blir många timmar av stillasittande i flygstolen på långa resor. Det är ju inte den mest aktiva miljön. Men försök att röra på dig. Det är viktigt att du får igång blodcirkulationen. Då mår kroppen bättre och risken för jetlag blir mindre. Det finns inget genant med att ställa dig upp och göra några enkla rörelser, eller att ta en promenad i mittgången. Tvärt om. Tänk på ditt eget bästa och rör på dig.

5. Avstå från alkohol

Alkohol har faktiskt dubbelt så stor effekt när du flyger än på marken. Alkohol förvärrar dessutom din jetlag. Om du skippar alkoholen och istället vatten landar du fräschare på resmålet!

6. Se upp med sockerintaget

Blodsockerdippar är aldrig kul. Än värre blir det om du är utsatt för risken att råka ut för jetlag, som på en långflygning. Det finns bara ett sätt att undvika sockerdippar. Undvik sötsaker och satsa på långsamma kolhydrater.

7. Drick vatten

Det är viktigt att du inte blir uttorkad när du reser. Om du frågar till exempel piloter och flygvärdinnor rekommenderar de garanterat vatten. Se till att få i dig tillräckligt med vätska, utan överdrifter. Drick när du är törstig!

8. Fräscha upp dig

Visst är det alltid skönt att känna sig fräsch! Ett bra, och smått magiskt men mycket enkelt, knep är att du tar en dusch, hoppar i poolen eller tar ett dopp i havet direkt när du är framme på ditt resmål. Det kan göra underverk för ditt välbefinnande och för att du ska känna dig fräsch.

Trevlig semester eller jobbresa!

lajsf
aälösjef